Nykompetens

Så går det till att bli advokat

Så går det till att bli advokat

För att bli advokat krävs både en lång utbildning, praktisk erfarenhet och dessutom ett slags ”slutprov” som gör att man blir antagen till advokatsamfundet. Vägen dit är alltså lång och det gäller minst sagt att vara målmedveten. Här kan du läsa om samtliga av dom steg som behöver klaras av för att nå till advokatyrket.

Juristutbildning

För att bli advokat behöver man utbilda sig vid juristprogrammet vid något av dom universitet som erbjuder det. Idag finns utbildningen i Uppsala, Umeå och Örebro och även om behörighetskraven är relativt låga så är det ofta svårt att komma in på grund av den hårda konkurrensen. Man behöver med andra ord ha höga betyg från gymnasiet för att komma in.

För den som lyckas väntar sedan drygt 4,5 års studier för att erhålla en juristexamen, innan nästa steg på resan börjar.

Tre års praktisk erfarenhet

För den med mål att bli advokat räcker det inte att bara utbilda sig – man behöver nämligen även samla på sig minst tre års praktiskt erfarenhet av juridiskt arbete. Det kan man göra tillexempel genom att:

  • Arbeta inom biträdande tjänst på advokatbyrå
  • Arbeta inom egen juridisk byrå

Slutprovet för att bli advokat

Sist men inte minst så krävs alltså ett slags slutprov för att bli advokat. Efter dom minst tre åren med praktisk erfarenhet kan detta påbörjas och det görs då genom att man deltar i en utbildning som är uppdelad i fyra tillfällen och som sedan avslutas med en muntlig examination.

Har man klarat utbildningen kan man skicka in sin ansökan om att få erhålla den skyddade titeln advokat och det görs till advokatsamfundet. Styrelsen går igenom och hanterar dom ansökningar som kommer in, där man bland annat kollar igenom formella krav och eventuella betalningsanmärkningar och andra tecken på misskött ekonomi hos den ansökande.

Det är inte helt lätt att bli advokat, eftersom det dels krävs en, vad många skulle tycka, lång och påfrestande utbildning. Tre års praktisk erfarenhet kan även det kännas som en lång transportsträcka och att man sedan dessutom granskas noggrant av samfundet kan ses som ytterligare ett ”hinder” på vägen. Trots det är det alltså stor konkurrens på juristprogrammen och många verkar drömma om att en dag få titulera sig som just advokat.